ŠTO JE ERASMUS+ PROGRAM?

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020.godine. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

KAKO JE STRUKTURIRAN ERASMUS+?

Erasmus+ strukturiran je prema sljedećim aktivnostima:

– Ključna aktivnost 1 – Mobilnost u svrhu učenja za pojedince

– Ključna aktivnost 2 – Suradnja za inovacije i razmjenu dobre prakse

– Ključna aktivnost 3 – Podrška reformi politika

– Program Jean Monnet

ŠTO JE KLJUČNA AKTIVNOST 3 – PODRŠKA REFORMI POLITIKA?

Kroz Ključnu aktivnost 3 – Podrška reformi politika (Strukturirani dijalog: sastanci mladih i donositelja odluka u području mladih) nastoji se poboljšati položaj mladih u društvu i zajednici. Podrška je usmjerena ka:

– osnaživanju dijaloga između mladih i donositelja odluka

– promicanju aktivnog građanstva mladih

– uključivanju preporuka i mišljenja mladih u politike za mlade

Svake godine, Agencija za mobilnost i programe EU objavljuje 3 natječaja na koje se može aplicirati, a prijavitelji mogu biti organizacije civilnog društva, udruge mladih, jedinice lokalne i regionalne samouprave (gradovi, općine, županije), škole, sveučilišta itd.

PRIMJERI DOBRE PRAKSE U HRVATSKOJ U PROVEDBI KA3 PROJEKATA

Kako biste se mogli detaljnije upoznati s projektima u području Ključne aktivnosti 3, navesti ćemo neke primjere dobre prakse KA3 projekata koji se provode u Hrvatskoj.

NEKA SE LOKALNI GLASOVI ČUJU!

„Neka se lokalni glasovi čuju!“ – projekt je udruge UMKI iz Rijeke, a cilj projekta usmjeren je prema demokratskom djelovanju mladih, njihovom osznaživanju za aktivno uključivanje u procese kreiranja lokalnih politika prema mladima kao i sudjelovanje. Projektom se nastojalo osvijestiti mlade da politika nisu samo stranke i izlazak na izbore, već da oni sami mogu unaprijediti i potaknuti promjene te pronaći nove načine za uključivanje i kreiranje politike za mlade. Jedna od glavnih aktivnosti bila je i dvodnevna konferencija koja je okupila gotovo 60 mladih s područja PGŽ-a.

DESIGNING DIALOGUE

„Designing Dialogue“ projekt je Grada Svete Nedelje koji financira Europska unija. Radi se projektu koji okuplja mlade i donositelje odluka iz različitih zemalja, a koji će zajedno raditi na stvaranju modela dijaloga – učinkovitog koncepta koji uključuje i povezuje mlade ljude i donositelje odluka kako bi zajedno kreirali lokalne, regionalne i nacionalne politike od interesa za mlade.

STRUKTURIRANI OTOCI

„Strukturirani otoci“ projekt je koji provodi udruga Delta iz Rijeke. Cilj ovog projekta je osvijestiti  važnost sudjelovanja mladih i donositelja odluka u procesu strukturiranog dijaloga te time: (1) povećati broj mladih i donositelja odluka uključenih u proces strukturiranog dijaloga na lokalnoj i nacionalnoj razini; (2) potaknuti mlade i donositelje odluka na međusobnu komunikaciju i suradnju kroz proces strukturiranog dijaloga; (3) potaknuti mlade i donositelje odluka s otočnih područja na umrežavanje s drugim otocima u Hrvatskoj; (4) smanjiti nepovjerenje mladih prema političkom sustavu i institucijama vlasti odnosno nepovjerenje političkih institucija i društva prema mladima.