Konferencija s kojom smo započeli provedbu projekta Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru, otvorila je nekoliko pitanja važnih mladima 6. ožujka 2020.

33 riječkih srednjoškolaca iz Prve Riječke Hrvatske Gimnazije, Gimnazije Andrije Mohorovičića, Tehničke škole, Medicinske škole, Ekonomske škole i Prirodoslovne i grafičke škole je zajedno s Draženom Šimlešom (voditeljem centra za istraživanje integralne održivosti i održivog razvoja pri institutu Ivo Pilar) raspravljalo o tome što pojam održivog razvoja podrazumijeva te što znači živjeti i ponašati se održivo u kontekstu ekonomske, društvene i okolišne održivosti.

(*spoiler alert: posaditi stablo ili ugasiti svjetla jednom godišnje na sat vremena zasigurno nije)

O tome što se u Gradu Rijeci konkretno događa u području urbanog održivog razvoja govorili su ravnateljica Centra za razvoj, urbanizam i ekologiju Grada Rijeke – Eda Rumora, iz Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Deltalab – Renato Stanković, voditeljice sudioničkih programa EPK2020 Marija Katalinić i Nina Majcan iz Udruge Urbani separe, te predstavnici Skateboard kluba Kvarner – Michel Mesarić i Davor Jugovac koji su mladima približili na koje je sve načine moguće intervenirati u javni prostor da bi grad bio održiviji.

Posebno je zanimljiva bila rasprava o tome jesu li mladi pokretači društvenih promjena. Iako su uglavnom bili stava da mladi jesu pokretači društvenih promjena, protuargumenti su išli u smjeru rasprave o tome da su svi građani zapravo pokretači promjena ako to žele biti. Poruka Dražena Šimleše mladima da njihov grad neće postati održivijim ako oni sami to ne žele i iniciraju zasigurno je mlade potakla na razmišljanje o društvenoj odgovornosti, volontiranju i sudjelovanju u donošenju odluka.

U radioničkom dijelu konferencije su srednjoškolci, zajedno sa stručnjacima i donositeljima odluka dizajnirali konkretna rješenja modifikacije urbanih prostora, nudeći pritom i ideje o tome kako bi trebala izgledati održiva Rijeka u kojoj oni sami žele živjeti.

U sljedećim fazama projekta, svoje ideje će mladi moći i realizirati na način da će volonterska grupa srednjoškolaca raditi na dizajnu intervencija u urbanom prostoru, dok će druga grupa srednjoškolaca o tome snimati video kako bi naučili druge kako izgleda pokušaj interveniranja u urbani prostor.

Ovaj projekt financiran je sredstvima Erasmus+ programa, ključna aktivnost 3 u području mladih, a provodimo ga s partnerima Filmaktiv, u suradnji s Grad Rijeka, Rijeka 2020 i Savezom udruga Molekula.

Autorica: Sara Sušanj