O PROJEKTU

Rijeka 2020. godine postaje Europska prijestolnica kulture. Stvaranje prijestolnice kulture složen je proces povezivanja brojnih ustanova, organizacija, umjetnika, kulturnih radnika i pojedinaca ali i zapošljavanja, obrazovanja građana, priljeva financijskih sredstava, suradnje te brojnih (ne)opipljvih promjena u zajednici, zbog čega je bitno da u procesu njenog stvaranja sudjeluju svi članovi zajednice.

Rijeka 2020 otvorit će veliki prostor za mlade koji su otvoreni za nove ideje, koji žele učiti, imaju energije i potencijala. Tu dolazimo do Grada mladih 2020, projekta čiji je cilj poticanje mladih iz Rijeke i okolice na uključivanje i kreiranje kulturnih sadržaja s naglaskom na Rijeka 2020 – EPK.

Mladi su kroz intenzivnu trodnevnu radionicu upoznati s pojmovima ključnim za pisanje i provedbu projekata, procesu donošenja odluka i načinima uključivanja u te procese, programu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i mogućnostima sudjelovanja u njemu, kao i u ostalim europskim programima. Najbolje ideje nastale na trodnevnoj radionici pretočile su se u projektne prijedloge kroz proces mentoriranja u trajanju od mjesec dana.

Projektom Grad mladih 2020 mladi su dobili nove informacije, stekli nova znanja i vještine te promišljali budućnost svoje zajednice kroz vlastiti angažman u kulturi. Također su komunicirali svoje ideje, želje i potrebe s donositeljima kulturnih politika na razini EPK te ravnopravno sudjelovali u stvaranju europskog glavnog grada kulture.

Projekt zajednički provode udruge DeltaCTK Rijeka i Kombinat.

Projekt Grad mladih 2020 financira Agencija za mobilnost i programe EU kroz program Erasmus+ u iznosu od 8.350,00 €.