Projekt „Mladi u riječkom programu“ ima za cilj upoznati mlade s područja grada Rijeke s lokalnim politikama za mlade i omogućiti mladima sudjelovanje u izradi Programa za mlade Grada Rijeke za razdoblje 2018. – 2022. (dalje: Program).

Sudjelovanje mladih u izradi Programa osigurat će da se mišljenja i preporuke mladih integriraju u njegovu završnu verziju te da se lokalne politike za mlade temelje na stvarnim potrebama mladih na području Rijeke.

U tu svrhu tijekom lipnja  2017. g. provelo se 5 fokus grupa na kojima su sudjelovali mladi i zaposlenici Grada Rijeke na sljedeće teme:

1. Aktivno sudjelovanje mladih (01.06.2017. // 09:00 – 12:00h)
  2. Obrazovanje (07.06.2017. // 09:00 – 12:00h)
  3. Kultura i mladi (07.06.2017. // 13:00 – 16:00h)
  4. Sport, tehnička kultura i slobodno vrijeme (08.06.2017. 09:00 – 12:00h)
  5. Zapošljavanje i poduzetništvo (08.06.2017. // 16:00 – 19:00h)

Mlade (srednjoškolce, studente, aktivne, zaposlene, nezaposlene…) prvo se informiralo o procesu izrade Programa, te sadržajem nacrta relevantnog poglavlja Programa (npr. za fokus grupu „Obrazovanje“ predstavio se sadržaj poglavlja „Obrazovanje“) te se naglasila važnost uključivanja mladih. Mladi su zatim davali svoje mišljenje na sadržaj poglavlja Programa, kao i preporuke za izmjenu i/ili poboljšanje pojedinih ciljeva i mjera unutar poglavlja Programa.  U fokus grupama sudjelovali su i zaposlenici Grada Rijeke (npr. zaposlenice Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke), koji su pružali dodatne informacije o ciljevima i mjerama sadržanima u Programu, te imali priliku izravno komunicirati s mladima. Fokus grupe su moderirale zaposlenice Udruge Delta, Mirela Pašić i Maja Uršić-Staraj, a održale su se u prostorima Delte na adresi Blaža Polića 2/4 u Rijeci.

Projekt „Mladi u riječkom programu“ provela je Udruga Delta uz financijsku podršku Agencije za mobilnost i programe EU, kroz program Erasmus+, KA3, u suradnji s Gradom Rijekom.